În localitatea Vancicăuți, raionul Noua Sulița, există o unică uzină în regiunea Cernăuți care produce peleți din paie.

În localitatea Vancicăuți, raionul Noua Sulița, există o unică uzină în regiunea Cernăuți care produce peleți din paie.
Peleții (granulele) constituie un nou combustibil, care răspunde actualelor cerințe de utilizare a energiei „curate” și regenerative și reprezintă alternativa de încălzire domestica și industrială cea mai curată.
Noua linie de producere a biocombustibilului a fost lansat de către antreprenorul Stepan Gligor în vârstă de 75 de ani, directorul companiei agro-industriale private care include și compania „Spicușorul de Aur” din Vancicăuți. - transmite Molodyi Bucovineț.
Creșterea prețului pentru energia electrică l-a impus pe gospodar să încurajeze utilizarea cât mai eficientă a deșeurilor agricole.
„Compania noastră are până la 2000 hectare de teren arabil. Aici recoltăm aproape toate grupurile de cereale” - spune Stepan Gligor. O tonă de pelete, fabricate de compania noastră, coastă 1700 grivne și înlocuiește șapte metri de cubi de lemn.”
Antreprenorul spune că încăperea unde se produce peleții din paie este situată în fostul depozit de fân care ocupă 1200 de metri pătrați. „Echipamentul în valoare de aproximativ două milioane de euro a fost comandat de la o uzină din Kameneţ-Podolsk. Cu toate acestea, materialul trebuie supus balotării, apoi măcinat. Astfel întreaga linie de producție a costat patru milioane de grivne.”
Potrivit lui Stepan Gligor, în fabricarea granulelor de combustibil nu se folosesc produse chimice. Astăzi compania sa produce 2,5 tone de peleți din paie pe an, utilizând numai propriile materiale de bază.
„Consumătorii sunt interesați de acest produs, printre ei se numără și reprezentanții sistemului de încălzire a orașului Cernăuți - spune Stepan Gligor. Capacitatea de producere a fabricii noastre poate fi dublată, dar totul depind de cererea de pe piață.”
Traducere: Sergiu Barbuța





Trimiteți un comentariu

0 Comentarii